donderdag 22 augustus 2013

Calgary, Alberta (85 km)

De laatste dag van reis. Voor 11 uur moest de camper terug zijn. De verhuurder had geen opmerkingen en we kregen zelfs een dag huur terug ivm de wissel in april. Op de voorruit na heeft de rv het 21.000 km goed gehouden. Om half vier steeg ons vliegtuig op om er voor te zorgen dat we vrijdagochtend op Schiphol landen.

woensdag 21 augustus 2013

Bow Valley Campground, HW1, Alberta, (73 km)

In de nationale en provinciale campgrounds worden aan het begin van de avond vaak een educatief programma aangeboden in het amphietheater. De lokale ranger houdt dan een leerzaam praatje over de dieren, bomen en/of planten in de omgeving. Meestal overstijgt het niveau niet dat van een spreekbeurt op de middelbare school. Op onze laatste avond in Canada hebben we gezien dat het ook anders kan. De ranger hield een wervelende onemanshow compleet met liedjes en raps. Natuurlijk  ging het over beren.

dinsdag 20 augustus 2013

Lake Minnewanka, Banff, Alberta (89 km)

Onze laatste dag in de bergen. We kamperen wederom aan een meer. Veel wandelingen zijn hier afgesloten vanwege het bessenseizoen, want beren houden van bessen. Opnieuw mooi weer maar wel wat frisser dan we gewend zijn. Onze laatste spullen die we niet mee terugnemen  (bijl, hamer, BBQ tangen) ditmaal weggegeven aan Duitse vakantiegangers die net op pad gingen.

maandag 19 augustus 2013

Lake Louise, Alberta (34 km)

Op zo'n 14 km van Lake Louise ligt het kleinere en omzoomd door hoge toppen Moraine Lake. Van hieruit een wandeling gemaakt naar een ander meertje door grizzly gebied. Het werd best wel een spannende wandeling dankzij het waarschuwingsbord. We waren vroeg en drie Duitse meisjes waagden zich met ons aan de wandeling. Ze keerden echter snel weer terug en dat deed ook het gezin dat achter ons liep. Zo waren we nog maar met z'n tweeën op pad en dat is geen groep van minimaal vier. Hard pratend en af en toe in de handen klappend, zoals we geleerd hadden, zijn we bij het meertje aangekomen. Al snel na ons volgden er anderen. De terugweg hebben we fluitend gedaan. We waren lang niet meer de enigen op het pad, maar we hadden natuurlijk nog een grizzlybeer tegen kunnen komen.

zondag 18 augustus 2013

Lake Louise, Alberta (52 km)

Vandaag opnieuw een terugblik. Op 24 april kampeerden we hier tussen de sneeuw. Op de foto die dag gemaakt is het meer nog bevroren en loopt er een handjevol toeristen rond. Vandaag de onderste foto gemaakt van het prachtige azuurblauwe meer met op de achtergrond het nog met sneeuw/ijs bedekte gebergte. Nu lopen we rond tussen de honderden andere dagjesmensen.

zaterdag 17 augustus 2013

Johnston Canyon Campground, HW 1A, Alberta (33 km)

Mooie wandeling door en langs de Canyon gemaakt naar een bergweide met 'inkpots'. Dit zijn kleine meertjes die gevuld worden door opborrelend water. Op 24 april wilden we dezelfde wandeling maken, maar toen kwamen we niet ver vanwege de sneeuw en ijs die het pad onbegaanbaar maakte.

vrijdag 16 augustus 2013

Banff, Alberta (21 km)

We zitten op een camping  met 1100 plaatsen (niet dat we dit merken want alle plekken zijn ruim bemeten) en toch of misschien juist wel vanwege de grootte lopen hier beren rond. Vanochtend midden op de camping er een in een boom. Dus vandaag opnieuw een berenfoto. Verder hebben we gewandeld en het plaatselijke, interessante museum bezocht.

donderdag 15 augustus 2013

Banff, Alberta (169 km)

Vandaag begonnen met een wat sombere dag. Onze geplande stop, Lake Louise, overgeslagen (veel bewolking en wat regen). Doorgereden naar Banff, 50 km verder, mooi weer. Daar hebben we een afspraak gemaakt voor het vervangen van de voorruit van de rv en is het ons ook gelukt om voor een goede prijs de fietsen te verkopen.

woensdag 14 augustus 2013

Icefields Parkway, Silverhorn, Alberta (84 km)

Vroeg naar de Columbia Icefield om de drukte voor te zijn. Prachtig gletsjergebied waarbij het duidelijk is dat door de opwarming van de aarde de ijsmassa steeds verder wordt teruggedrongen. Verder onderweg diverse stops voor korte wandelingen gemaakt.

dinsdag 13 augustus 2013

Icefields Parkway, Columbia icefield, Alberta (117 km)

Tussen Jasper en Banff loopt de Icefield Highway. Een weg door de Rocky Mountains langs een gebied met 17gletsjers het grootste ijs/sneeuw gebied op het noordelijk halfrond als je Antartica buiten beschouwing laat. Onderweg komen we langs krachtige watervallen. We kamperen halverwege bij de Columbia Icefield.

maandag 12 augustus 2013

Jasper NP, Alberta (110 km)

Mooie tocht in de buurt van Jasper gemaakt. Ondanks dat het hier drukker is dan we de afgelopen weken gewend zijn best wel wat wild gezien. Een beer met drie jongen was wel het hoogtepunt. Dus vandaag weer een foto van echte beren die een enorme 'bear jam' op de weg veroorzaakten.

zondag 11 augustus 2013

Jasper NP, Alberta (90 km)

De Rocky Mountains is een geliefde vakantiebestemming voor de Canadezen, maar ook de Europeanen in huurcampers zijn hier in overvloede aanwezig. Op de camping zijn meer dan 700 staanplaatsen. Jasper is een van de twee toeristische stadjes in het gebied. De mensen komen niet voor niets. De omgeving is prachtig.

zaterdag 10 augustus 2013

Mount Robson PP, British Columbia

Mooie wandeling gemaakt naar Kinney Lake. Een populaire trail die verder gaat dan het meer met diverse officiële campingplekjes te bereiken met rugzak en tent. Onderweg ploeterende families met te veel aan bagage maar ook geoefende wandelaars tegengekomen die de tocht maken.

vrijdag 9 augustus 2013

Mount Robson PP, British Columbia (368 km)

Ons plan is om de laatste dagen van onze reis door te brengen in de Rocky Mountains. We starten bij Mt Robson met zijn 3.954 m de hoogste berg in de Canadese Rockies.

donderdag 8 augustus 2013

Crooked River PP, HW 97, British Columbia (345 km)

Onze hond. Al sinds april reist een hond, een golden retriever, met ons mee. Vooral meisjes vinden hem 'cute', maar ook jonge en oudere dames zijn van hem gecharmeerd. Nog niet zolang geleden kwam een enigszins bijziend meisje met haar smartphone in aanslag naar de camper toe om een foto van onze reisgezel te maken. De teleurstelling was van haar gezicht te lezen toen ze zag dat het maar een foto was.

woensdag 7 augustus 2013

Dawson Creek, Alaska Highway, British Columbia (85 km)

Dawson Creek is het startpunt van de Alaska Highway. Amerikanen maken graag foto's bij landmarks om te bewijzen dat ze er geweest zijn. Wij doen het ook maar een keertje. Een regenachtige dag die we hebben doorgebracht met douchen, de was doen, lezen en internetten.

dinsdag 6 augustus 2013

Charlie Lake NP, Alaska Highway, British Columbia (477 km)

Van de regen in de drup. Voor het eerst een regenachtige dag, de geplande camping in een park volledig bezet door seizoensarbeiders, slechte stukken op de weg, steenslag, een barst in de voorruit ($$$), dan blijft er niets anders over dan je fietsen maar te koop aanbieden.

maandag 5 augustus 2013

Tetsa River Regional Park, Alaska Highway, British Columbia (218 km)

Onderweg op de Alcan komen we opvallend veel overstekend wild tegen. Naast de gebruikelijke eekhoorns die altijd vliegensvlug de weg oversteken komen we een aantal keren zwarte beren en bizons op ons pad tegen, maar het meest zien we de stone's sheeps in groepjes op en rond de weg. Het blijft dus opletten.

zondag 4 augustus 2013

Liard River Hot Springs, Alaska Highway, British Columbia (322 km)

Via Watson Lake, ons noordelijkste punt op de reis, komen we op de Alcan of de Alaska Highway. Deze 2400 km lange weg is in 1942 door duizenden Amerikaanse en Canadese soldaten aangelegd ivm oorlogsdreiging vanuit Japan. In Watson Lake heeft toen een soldaat met heimwee een bordje opgehangen met daarop de naam van zijn woonplaats en de afstand daarheen. Nu 71 jaar later hebben meer dan 70.000 mensen zijn voorbeeld gevolgd en zo ontstond een bos met kentekenplaten,  verkeersborden en zelfgemaakte bordjes van over heel de wereld.

zaterdag 3 augustus 2013

Boya Lake, HW 37, British Columbia

Een dagje gebleven bij het meer. We hebben gekanood, gezwommen en gelezen. Een heerlijk plekje.

vrijdag 2 augustus 2013

Boya Lake, HW 37, British Columbia, (278 km)

Kamperen aan een wonderschoon meer. Het water is glashelder en heeft wel 50 tinten blauw. Er staat geen wind waardoor de bergen en wolken voor prachtige spiegeling zorgen.

donderdag 1 augustus 2013

Kinaskan Lake PP, HW 37, British Columbia (212 km)

Vandaag hebben we de Highway 37 verder naar het noorden gevolgd. Op een overstekende beer na hebben we onderweg geen wild gezien. Naast de naaldbomen is de aspen (een soort berk) de enige loofboom die hier groeit.