zondag 30 juni 2013

Steamboat Lake, Steamboat Springs, Colorado (37 km)

Vandaag hebben we wat aan gelummeld, maar ook een mooie wandeling gemaakt. De camping is na het drukke weekend weer bijna leeg.

zaterdag 29 juni 2013

Steamboat Lake, Steamboat Springs, Colorado (24 km)

Vandaag vanuit Columbine, een verzameling van mijnwerkers cabins uit de 19e eeuw, een wandeling gemaakt naar Hahn's Peak. Hahn vestigde zich in 1865 als eerste gelukszoeker in dit gebied. Helaas overleefde hij de winter van 1869 niet, nadat zijn compagnon op het einde van de zomer vertrokken was om de gevonden mineralen te verkopen en voorraden in te slaan. Helaas voor Hahn ging hij er met het geld vandoor. Wij zijn de berg opgeklommen en hebben genoten van de uitzichten op 3400 m hoogte.

vrijdag 28 juni 2013

Steamboat Lake, Steamboat Springs, Colorado (373 km)

Vanuit de hitte en de zandrode omgeving verder naar het noordoosten getrokken. We bevinden ons in een dal, groen en vol met bloemen, op 2800 meter. De camping ligt boven het Steamboat Lake en we genieten van de aangename temperatuur.

donderdag 27 juni 2013

Fruita, Colorado via Arches National Park (253 km)

Hot-Hot-Hot. Nadat we vroeg zijn opgestaan, hebben we het National Park bezocht met zijn vele natuurlijke, stenen bogen. Zoals bij elk park bijna standaard is, loopt er 1 weg diep het gebied in en aan deze weg liggen dan na een korte of wandelingen de bezienswaardigheden. Ondanks dat we op tijd zijn weggegaan kosten ons de korte loopjes behoorlijk wat inspanning.

woensdag 26 juni 2013

Moab, Canyonlands, Utah (194 km)

Vanuit Moab het tweede deel van Canyonlands bezocht. In het park rijd je van uitzichtpunt naar arch naar uitzichtpunt en steeds maak je een wandelingetje om de hoogtepunten te bereiken. En tijdens deze loopjes maak je praatjes met Amerikanen. Zo hoorden we dit keer over de heftige regenval rond Calgary en vroeg een oudere man welk deel van het Pieterpad hij het beste kon lopen. Van Groningen tot Arnhem of van Arnhem tot Maastricht. Welk advies zouden we gegeven hebben? Op een van de uitzichtpunten hield een ranger op het randje van de canyon een praatje over het ontstaan van het gebied en dat bij 35 graden in de zon. Wij hielden het 10 minuten uit.

dinsdag 25 juni 2013

Moab, Utah (125 km)

Moab ooit een mormonen stadje, in de jaren 60 een boomtown vanwege uraniumvondsten en nu een stadje waar je allerlei buitensportactiviteiten kunt boeken in de Arches of Canyonlands. Voor het eerst in Utah kunnen we boodschappen doen in een geweldige supermarkt met veel versproducten en ook een prima liquorshop ontbreekt niet. We bezoeken ook de plaatselijke kapper en genieten van een heerlijke douche op de camping.

maandag 24 juni 2013

Canyonlands, the Needles, Utah (203 km)

Canyonland is een cocktail van alle ander parken in de omgeving, maar is moeilijk bereikbaar. Ook hier overblijfselen van eeuwen lange bewoning. Op de foto Newspaper Rock met petrogliefen uit de 12e eeuw. De betekenis van deze tekeningen is niet duidelijk.

zondag 23 juni 2013

Natural Bridges (235 km)

Een drietal natuurlijke bruggen over de rivier is uiteindelijk ons doel voor vandaag. Eerste plan was 80 km eerder langs de Colorado River te gaan staan bleek geen echte kampeeroptie te zijn. In Natural Bridges staan we op een kleine camping zonder water, een kleine kilometer van het visitors center. In de poging om 4 diepgevroren hamburgers in tweeën te delen heb ik mezelf behoorlijk in de vinger gesneden. Dacht in het visitors center adequate EHBO te krijgen, maar dat viel vies tegen. De ranger trok een kast open waar het personeelsdossier van de Esloo Onderwijsgroep in zou passen, veel verband en andere EHBO zaken, maar jaren oud. Zelf hadden hij en de overige aanwezige rangers geen kaas gegeten van eenvoudige eerste hulp (is dat niet onderdeel van hun opleiding?). Gelukkig viel de snee wel mee of je moet de komende dagen andere bericht lezen.

zaterdag 22 juni 2013

Capitol Reef National Park (64 km)

Vanochtend een inspannende fietstocht langs de vele gelaagde rotsen die over een tijdsspanne van miljoenen jaren zijn ontstaan. Dat al die lagen hier zichtbaar zijn maakt het park zo bijzonder. Dit hebben we gisteravond geleerd van de ranger tijdens zijn praatje in het amfitheater. 's Middags voortreffelijk geluncht in café Diablo in Torrey. De rest van de dag hebben we geluierd in onze oase.

vrijdag 21 juni 2013

Capitol Reef National Park, Utah (103 km)

Tot 1969 heeft de mormoonse familie Gifford het huis bewoond in de oase van Fruita. Ze leefden van de opbrengst van 2700 fruitbomen. Nu kan je in de boerderij zien hoe de familie heeft geleefd en kan je er allerlei fruitige producten kopen. In de oude boomgaard kamperen we aan de Fremont River. De rest van het park is semiwoestijnachtig en wordt gedomineerd door koepelbergen.

donderdag 20 juni 2013

Calf Creek, Utah (100 km)

Elke keer opnieuw komen we in een geweldig landschap. Highway 12 leidt ons naar Calf Creek een kloof met veel groen in een dorre omgeving. Aan het begin van de Canyon een kleine camping. We zijn net op tijd voor het laatste plaatsje. Een prachtige wandeling komt uit bij een waterval waar het heerlijk verkoelen is. 's Middags een autoritje gemaakt over highway 12. Op dit deel loopt de in 1940 aangelegde weg over een smalle graad met aan beide zijden diepe afgronden. Vervolgens hebben we voor een deel de Burr Trail, een zijweg van de de 12, gereden door een desolaat, machtig landschap.

woensdag 19 juni 2013

Petrified Forest State Park, Utah (77 km)

We volgen nog steeds de highway 12. Je bent echt in het binnenland. De winkels zijn schaars en wat je kan kopen bij de kruidenier is minder dan we gewend zijn. We staan weer op een State Park camping, maar dit keer op de 'overflow' aan meertje, omdat alle 28 plaatsen bezet zijn. Het park is bekend om zijn versteende boomstammen.

dinsdag 18 juni 2013

Kodakchrome Basin State Park, Utah (47 km)

Tineke heeft vanochtend vroeg een wandeling gemaakt in Bryce Canyon (foto). Via de hw 12 naar Kodakchrome Basin State Park gereden. Inderdaad in 1949 genoemd naar de beroemde kleurenfilm die toen net ontwikkeld was door Kodak. Een prachtige kleine camping met alle voorzieningen voor € 12. Ook hier rood zandsteen, piramides en veel zon. Alleen in vergelijking met Bryce nauwelijks bezoekers en rust.




maandag 17 juni 2013

Bryce Canyon National Park, Utah (20 km)

Bryce Canyon is geen echte kloof maar een kalkplateau, waar de erosie gezorgd heeft voor grillige aardpiramiden en rotspilaren in alle schakeringen rood. Van bovenaf gezien is het een bizar, sprookjesachtig landschap dat zich over lengte van 25 km uitstrekt. Overdag zijn er veel bezoekers, maar aan het begin van de avond heb je het rijk bijna alleen. De foto is van het kampeerplekje is van gisteravond. We wilden je ons uitzicht niet onthouden.

zondag 16 juni 2013

Red Canyon, Utah (119 km)

Utah, Mormonen, betekent dat het grootste deel van de bevolking op zondag naar de kerk gaat en dat de winkels ook dicht zijn. We zijn begonnen aan wat bekend staat als de mooiste weg in de USA, Scenic Byway 12. We kamperen in Red Canyon 20 mijl voor de plek waar iedereen heen gaat, Bryce, dat doen we morgen. Een mooie wandeling gemaakt door de Canyon, een graad of 28, een lekker windje houdt het behagelijk.



zaterdag 15 juni 2013

Cedar Breaks, Utah (79 km)

Dit is de streek van de grillige, rode zandsteenformaties in amfitheaterachtige settings. We kamperen bij een voorproefje van het Bryce National Park, Cedar Breaks, op 3100 meter hoogte in prachtige omgeving met een aangename temperatuur. De camping is pas 3 weken open. Hier en daar ligt zelfs nog wat sneeuw. We lopen tussen de ontluikende bloemen en bomen.








vrijdag 14 juni 2013

Glendale, Utah (67 km)

Vanochtend zaten we om 6.30 uur in de bus om hetzelfde tochtje te doen als gistermiddag. Nu veel koeler, zonsopgang en nauwelijks medetoeristen. Het is lastig om foto's zo te belichten dat alle aspecten van het indrukwekkende landschap goed uitkomen. Om 9.30 uur Zion verlaten en vanaf 11.00 uur in het dorpje Glendale neergestreken om een dagje heerlijk te luieren.

donderdag 13 juni 2013

Zion National Park, Utah (106 km)

Vanuit Kanab een mooie route naar Zion. Gelukkig staat er een windje dat de 38 graden enigszins compenseert. Zion is een kloof van 7 mijl lang met steile, rood stenen wanden. Er loopt een rivier en een weg doorheen. Je kan alleen per bus door het dal. Zoals bijna overal in Noord Amerika kan je de fiets voorop de bus meenemen. Mooie wandeling aan het eind van het dal gemaakt en met de fiets 7 mijl terug naar de camping gereden.

woensdag 12 juni 2013

Kanab, Utah (346 km)

Er zijn heel wat streken/stadjes die we tegenkomen die claimen een belangrijke rol te hebben gespeeld in de filmgeschiedenis. Gisteren natuurlijk Monument Valley met de films van John Ford met John Wayne in de hoofdrol. Nu profileert Kanab zich als Little Hollywood en is trots op menig Western en tv serie (o.a. Gunsmoke) die hier zijn opgenomen.

dinsdag 11 juni 2013

Monument Valley, Utah (251 km)

Vandaag door een indrukwekkend landschap gereden. Veelkleurige canyons, groene rivierdalen, nederzettingen van de mormonen en als slot Monument Valley. De foto is genomen op Goosenecks State Park hier meandert de San Juan River zich in korte bochten door de Canyon.

maandag 10 juni 2013

Mesa Verde, Colorado (80 km)

De nationale parken hebben op logistiek gebied alles tot in de puntjes geregeld. De vele overblijfselen van de nederzettingen zijn niet eenvoudig te bereiken; lange aanrij routes, moeilijk bereikbaar. Alles wordt in goede banen geleid. De hele dag op tour geweest met de camper en vele interessante sites aangedaan. Ondanks de hoogte (2000 m) is het een warme dag, boven de 30 graden. Gelukkig koelt het 's avonds af.




zondag 9 juni 2013

Mesa Verde, Colorado (363 km)

Een afwisselende route over de 160 naar Mesa Verde. Het eerste deel over de kale hoogvlakte en vervolgens door het dal van de River San Juan, een groen en aan Zwitserland denkend landschap. In de loop van de middag komen we aan in het Mesa Verde National Park. Een gebied dat tussen 550 en 1300 bewoond werd door de Anasazi. Ze stichtten dorpjes onder de afhangende rotsen van de steile canyons.



zaterdag 8 juni 2013

Great Sand Dunes, Colorado

Weekend, enige honderden Amerikanen vermaken zich op 2500 meter hoogte in het zand bij een stroompje van nauwelijks 4 cm diep. Als je goed op de achtergrond van de foto kijkt zie je ze ook de duinen opklimmen. Wij hebben ons vandaag vermaakt met een wandeling. 's Avonds hebben we op de camping, bij een prachtige zonsondergang, genoten van een 'onbeperkt ijs eet' party.

vrijdag 7 juni 2013

Great Sand Dunes, Colorado (190 km)

We kamperen aan de rand van de Great Sand Dunes, 80 km² zandduinen in de oksel van het gebergte. De hoogste duin is 230 meter. Het is een wonderbaarlijk gezicht de laagvlakte die overgaat in de duinen en daar achter het hooggebergte met besneeuwde toppen. De foto is genomen toen 's middags een onweersbui met veel wind overtrok.

donderdag 6 juni 2013

Taos (128 km)

Taos is het kleine broertje van Santa Fe, ook hier Adobe architectuur en veel winkeltjes en galeries. Het is druk in het stadje vanwege een concert van Mumford & Sons in het plaatselijke park. Op alle pleintjes speelt 's middags wel een coverbandje. Op de foto een kerkje uit 1751 in Las Trampas, een dorpje waar we doorheen kwamen op weg naar Taos.

woensdag 5 juni 2013

Santa Fe (115 km)

Santa Fe is een stadje bijna geheel opgetrokken in de 'adobestyle'. Mexicaans zouden wij zeggen. De sfeer is er relaxt en het is leuk om langs de vele winkeltjes te slenteren. Heerlijk taco's gegeten. Op weg naar de stad hebben we een omweg gemaakt naar de Tent Rocks in Katuwe National Monument. Via een wandeling door een smalle kloof kwamen bij de door erosie ontstane kegels in het vulkanisch landschap.

dinsdag 4 juni 2013

Bernalillo, Coronado CG (228 km)

Vanochtend de rots van den zonsondergang bezocht. Al eeuwen wordt deze plaats bezocht vanwege het water. De enige plek waar dit te vinden is in een omtrek van 50 km. Vele voorbijgangers (expeditieleden) hebben hun naam gekerfd in de rotsen tot 1850 waren dit Spanjaarden daarna 'Amerikanen'. Op onze reis doemen steeds dezelfde namen weer op. Via een vulkanisch gebied zijn we doorgereden naar Albuquerque en kamperen enkele kilometers ten noorden van de stad (elke plek heeft een afdakje in mexicaanse stijl tegen de zon).Verderop zien wij grote rookpluimen van bosbranden.

maandag 3 juni 2013

El Morro, New Mexico (433 km)

Vanaf Morro Rock sijpelend water in een bekken onderaan de hoge, verticale rotswand. Al 2000 jaar geleden werd deze plek al bewoond. We verblijven op een idyllisch plekje op enige afstand van de rotsen. Er zijn 9 prima verzorgde plaatsen en het verblijf is gratis. Eerder vandaag door Petrified Forest Park gereden. Op deze kale hoogvlakte stond ooit een bos. Wat overgebleven is zijn de versteende boomstammen.


zondag 2 juni 2013

Oak Creek Canyon, Arizona

Een dagje blijven staan en een mooie wandeling gemaakt in de kloof van de West Fork of the Oak Creek. Ruim tien kilometer op en neer langs steile rotswanden, waarbij de creek diverse malen via keien overgestoken moest worden. De temperatuur is hier boven de 30 graden. Gelukkig stonden er in de schlucht veel bomen, zodat het toch een aangename wandeling werd.

zaterdag 1 juni 2013

Sedona, Oak Creek Canyon (128 km)

Met enige mazzel hebben we het laatste plekje op een van de campings in de Canyon veroverd. Het is weekend en veel Amerikanen houden ervan dan te gaan kamperen. Of het nu alleen gaat om de gezelligheid en de bbq of ook om de natuurbelevenis is niet altijd even duidelijk. Een paar mijl verder ligt Sedona, het centrum van de new age beweging. Even buiten het stadje ligt in/op de rotsuitlopers een opmerkelijke kerk. Kruis en eenvoud zijn de uitgangspunten geweest van de ontwerpster Marguerite Brunswig Staude in de jaren 50.